Skip to main content

Sürdürülebilir tarım, dünya nüfusuna yetecek miktarda kaliteli gıdayı, uygun maliyetlerle ve ekosisteme uygun şekilde, doğal kaynakları koruyarak elde ettiğimiz tarım uygulamaları sistemleridir.
Sürdürülebilir bir gıda sisteminde önemli olan tüm insanların ihtiyacı karşılanırken, enerji ve su gibi kaynaklar korunur ve aynı zamanda da yerel üreticiler desteklenir. Temelinde ise ekolojiye değer veren bir sistemdir.
Temiz gıda ile beslenirken aynı zamanda da doğayı koruyarak, çiftçiler arasında rekabetten ziyade işbirliğine dayanan bir ilişki de oluşturmuş oluruz. İnsanlar bu anlayışla ekolojik olarak daha duyarlı olacak ve kaynakları daha az israf edecektir.

    1. Ürün Çeşitliliği

    Çok sayıda farklı bitki türü dikmek, sürdürülebilir çiftçilik için iyi bir yöntem olsa da, belirli bir ürün pazarı olan çiftçiler için çoğu zaman bu durum mümkün olmayabilir. Bu nedenle, genelde uygulanan ise bir türün farklı çeşitlerini ekmektir. Birden fazla çeşide sahip bir arazi ekmek, daha fazla genetik çeşitlilik olduğu için mahsulü daha güçlü kılar. Aynı zamanda, bu çeşitlilikten dolayı böcek ilacına daha az ihtiyaç duyarız.

    1. Verimli Toprak

    Verimli mahsül alabilmek için gerekli olan besin maddeleri kaliteli toprak ile sağlıyoruz. Toprağı sürme, yuvarlama ve havalandırma gibi işlem ve uygulamalar verimli toprak elde etmede başarı sağlar. Organik malzemeler eklemek, gübre, odun külü gibi maddeler de toprak verimini arttırıyor. Yapay maddeler yerine doğal maddeler kullanmak, toprak veriminin yanı sıra mahsuller için de daha iyidir.

  • 3. Doğal Hayvan Yetiştiriciliği

Sürdürülebilir tarımın yanı sıra, sürdürülebilir hayvancılık da bizim için çok önemlidir. Çevre ve beslenmemizin yanı sıra hayvan refahını da önemsiyoruz. Yetiştirdiğimiz koyunlar ve tavuklar daha az stres altında doğal şekilde dolaşırlar. Özellikle, tavukların doğal şekilde gezmeleri ve güneş ışığı ile beslenmeleri yumurta kalitesini etkiler. Sürdürülebilir hayvan yetiştiriciliğinin en iyi yanı ise, hayvanlar kapalı bir mekanda kalmıyor, yumurtalar daha lezzetli, mineral-vitamin açısından daha lezzetli oluyor. Doğal gezen tavuk yumurtası markamız Entelköy‘ü inceleyebilirsiniz.

Ek olarak, arazide hayvanların otlatılması toprağı da zenginleştirir. Hayvan gübresi, besinleri toprağa geri döndürerek, doğal besin döngüsünün tamamlamasına yardımcı olur. Topraklar, hayvan hareketiyle havalanır.

    1. Agroforestry Uygulamaları

    Agro Forest yani tarımsal ormancılık, mahsül arazilerinin ya da meraların arasına, ağaç ve çalıların büyümesidir. Tarımsal ormancılık, hem sürdürülebilir tarım hem de verimli arazi kullanımı için önemlidir. Tarımsal ormancılık faydalarından biri de ağaçlar, ekinleri rüzgar veya şiddetli yağmurdan korurken, uygun sıcaklığı ve toprak nemini koruyan uygun bir mikro iklim yaratır. Bitki örtüsü, toprağı stabilize eder ve toprak yapısını iyileştirir. Böylece, en çok kullandığımız sürdürülebilir tarım uygulamalarından olan Agro Forestry bizlere birçok fayda sağlar!

    1. Koordinasyon, Planlama ve Teknoloji

    Gelelim sürdürülebilir tarımdaki son uygulamamıza. Sürdürülebilir tarım yapılırken, teknik olarak verimli teknolojiler kullanılmalı ve aynı zamanda bu teknolojiler ekonomik de olmalı. Teknolojinin sağladığı modern imkanlar kullanılırken, makineler hafif ve çevre dostu olmalı. Teknolojinin yanı sıra, tarım teknik ekibinin arasında yüksek motivasyon, planlama ve ekolojik yaklaşımın bulunması ise çiftçiliğin olmazsa olmaz detaylarından biri. Temiz ve sürdürülebilir gıda için teknik ekibin uyum içerisinde ve belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmasının gücüne her zaman inanıyoruz.

Konsept Tarım İle Sürdürülebilir Modern Tarım

Konsept Tarım olarak, ceviz ve badem yetiştiriciliğinde Türkiye'nin en büyük markasıyız. Konsept Hayvancılık markamız ile Manisa'da modern hayvancılık tesisine sahibiz! Aynı zamanda, gezen tavuk yumurta tesislerimiz var, bal üretimi, seralar, zeytin ve lavanta yetiştiriciliği de yapıyoruz. Her geçen gün büyüyen yönetim sistemlerimizle, amacımız en yeni teknolojiyi sürdürülebilir tarım ile kullanarak temiz gıda üretmek!

İletişime Geç

Leave a Reply

İletişime Geç